Zondag 2 maart jl. was de eerste LunchLezing. Voor mij op een vertrouwde plek omdat ik in de Lourdeskerk in Scheveningen ook de training ‘Vrij en Authentiek worden’ geef. Het was een gezellig gevulde zaal met een gemêleerd publiek. Zowel qua geslacht als leeftijd en bekend en onbekend. Dankzij de heerlijke hapjes en broodjes, koffie en thee van Jeannette zat iedereen klaar om de vraag “Ben je een egoïst?’ te onderzoeken.

Als egoïsme slecht is, betekent voor jezelf kiezen dat je niet voor de ander kiest en dat je dus de ander in de steek laat.Dat kan niet en mag niet want we leven met elkaar en moeten dus voor elkaar zorgen.
Moet je je aanpassen aan de ander, aan wat gangbaar is en aan wat er van je verwacht wordt? Moet je bijvoorbeeld op zondag naar je ouders. Hoe schuldig ben je als je dat niet doet? Is voor jezelf kiezen door naar de lezing te komen dan egoïstisch?

We zijn allemaal wel bang voor een oordeel of de afwijzing die we ervaren als we voor onszelf kiezen. Je schiet in de kramp als je onder druk komt te staan van emotionele chantage: het was een lange zondag zonder jouw bezoek! Het zijn misschien niet eens de woorden, maar zeker de toon waarop het gezegd wordt. Je twijfelt over je eigen beslissing. Je slingert heen en weer tussen zorg voor jezelf en zorg voor de ander. Je wilt allebei, maar praktisch kan dat niet.

Het antwoord is eigenlijk simpel. Als je niet voor jezelf zorgt, zorgt niemand voor jou.
Dat was me heel duidelijk geworden door een verhaal van mijn moeder uit de tijd dat ze tijdens de oorlog in een jappenkamp zat.
Een jonge vrouw met twee kleine kinderen wilde alles doen om ervoor te zorgen dat haar kinderen te eten had. Ze gaf ze al het eten dat ze kon bemachtigen. Ze spaarde het uit haar eigen mond. Ze raakte totaal ondervoed en stierf. Het gevolg was dat de andere vrouwen voor de kinderen moesten zorgen.
Niemand kan weten wat jouw behoeften zijn. En als de ander het al weet, kan die jouw behoeften niet vervullen. Dat kun je alleen maar zelf. Zoals het gezegde is: paarden breng je naar de drinkbak, drinken doen ze zelf.

Bovendien ben je zelf verantwoordelijk voor het vervullen van je eigen behoeften. Als je het niet doet, doe je schade aan jezelf aan. Ben je alleen maar bezig met zorg voor jezelf dan breng je schade toe aan anderen.

Wil je leren hoe je adequaat voor jezelf zorgt zonder schade aan te richten?
Volg dan de training ‘Krijgen wat je nodig hebt’

De volgende LunchLezing gaat over ‘Ik heb toch zeker altijd gelijk?!’

Een paar reacties:
Els – We hebben na afloop een prachtig diepgaand gesprek op een terras gehad. En de volgende dag kon ik wat ik geleerd had meteen toepassen in mijn werk. Zo inspirerend!
Leon – Het was ‘het’ onderwerp van gesprek op de verjaardag ’s avonds.
Dennis – Het was wel heel interessant maar ik had iets over de kramp verwacht. Daar zit volgens mij de oplossing voor mij.
Julia – Dit heeft me aan het denken gezet oer wat ik eigenlijk doe, als ik dat wat mijn man heeft gedaan, overdoe.