Normen en waarden zijn terug in de troonrede was een deel van het nieuws. Richtlijnen voor de samenleving, dat zijn normen. De richtlijnen komen voort uit de wensen van de samenleving, dat zijn de waarden. Beide veranderen dan ook bij voortduring.

Soms gebeurt er iets in de samenleving terwijl er nog geen richtlijn is. Zoals nu met de vluchtelingen. Het gaat alle kanten op, we hebben geen idee. Akelig, want het heeft grote consequenties, zowel voor de vluchtelingen op dit moment als voor onze samenleving op de langere termijn.

We hebben volgens mij ook nog geen richtlijnen voor het omgaan met de hoeveel emails, what’s appjes en sms’jes die we dagelijks krijgen. Het lijkt de regel te worden dat het oké is om gewoonweg niet te antwoorden.

Persoonlijk ergert me dat enorm. Ik weet niet of mijn bericht is aangekomen. Dat gebeurt namelijk best nog wel eens. En nog ergerlijker, ik weet niet of mijn bericht gelezen is.
Het komt relatief best vaak voor dat mensen zeggen: “Ja, ik heb je bericht gezien.” Daar raak ik helemaal van in verwarring. Heb je mijn bericht gezien én gelezen? Of betekent het dat je het niet gelezen hebt?

Mijn voorstel is om, net als op bijvoorbeeld datingsites, een standaard antwoord te sturen als je geen tijd of zin hebt om te antwoorden. Iets aardigs en gezelligs, zoals:
Dank voor je bericht. Ik heb helaas voorlopig geen tijd om te lezen of te antwoorden. Fijne dag.  Of:
Je bericht ontvangen. Gelezen maar kan niet antwoorden want de tijd ontbreekt me helaas. Succes.

 

Daarmee houd je contact en onderhoud je toch de relatie. Wel zo belangrijk.