Een nieuw jaar begint veelal met voornemens die vragen om het (her)vinden van je passie.
Dat doet me denken aan de zoektocht naar mijn passie. Wat is passie eigenlijk?
De keuze lijkt te zijn tussen de lijdensweg van Christus, hartstochtelijke liefde of kleine schoonheid met een roeping. De eerste sla ik over.

Hartstochtelijke liefde
Dat is een passie die voor enkelen lijkt te zijn weggelegd. Gelukkig maar want dit soort hartstocht is een lijdensgeschiedenis, zoals bijvoorbeeld Elizabeth Taylor en Richard Burton hebben gedemonstreerd. De liefde kan ook een ding of beroep betreffen, zoals Wibi Soerjadi voor zijn vleugel of Albert Schweitzer voor zijn werk als arts. Voor beiden ook geen roos zonder doornen gebleken.

Kleine schoonheid met een roeping
Wat mij aanspreekt is de passie als kleine schoonheid met een roeping. Die is voor iedereen weggelegd. Ware schoonheid zit in kleine dingen. Om die te ontdekken hoef je slechts goed te kijken, luisteren, proeven, ruiken of te voelen. Als je van die ware schoonheid wilt genieten, ga je doelgericht te werk. Je bent uit op steeds verder inzoomen, een steeds kleiner stukje ervaren, ondergaan en beleven.

Taal
Toen ik eenmaal kon lezen, las ik alles wat los en vast zat. Nog steeds ken ik stukken van jeugdboeken letterlijk uit mijn hoofd, zo intens heb ik de tekst opgezogen.
Soms ben ik me bewust dat ik tijdens mijn slaap onderzoek wat het verschil eigenlijk is tussen hulp en ondersteuning. Waarom voel ik me bij het eerste woord ongemakkelijk en blij bij het andere?
De psychologie van en in taal heeft me veroverd. Elk woord en elke zin heeft meer lagen, een diepere betekenis.

Communicatie
Toch zijn woorden beperkt. Ik heb soms andere talen nodig om mijn gevoel ermee te kunnen verenigen. Het Maleise woord ‘lawalawa’, vooral langzaam uitgesproken, maakt het enge van een hangend spinnenweb echt, terwijl ‘spinnenweb’ dat voor mij helemaal niet doet. De klank, de toon, een gebaar en gezichtsuitdrukking geven een woord een heel andere gevoelslaag. Communicatie is het perfect samengaan van het verbale en non-verbale.
Wat beweegt de mens?
Zolang ik mij kan herinneren, ben ik gefascineerd door het verschil tussen wat mensen denken en voelen en wat ze daadwerkelijk doen. Het begon in het gezin waarin ik opgroeide. Ik ervaarde hoe verschillend er gecommuniceerd werd en welke effecten dat had. Er werd van alles gezegd, soms openlijk, soms in bedekte termen. Ik merkte dat het belangrijkste dat gezegd moest worden juist niet gezegd werd.

Gevonden!
En zo ontstond mijn passie: wat communiceert een mens en wat betekent dat?
Ik ben helemaal in mijn element want alles komt samen. Hoe ik met taal en communicatie een mens in beweging kan krijgen. En wel zo in beweging dat denken, voelen en handelen op één lijn zijn. Hoe heerlijk is het om vanuit passie te werken!