Het sprookje dat we elk jaar opnieuw beginnen en gelukkig worden, sterft voor velen al tijdens de jaarwisseling een zachte dood in teveel alcohol, vuurwerkongelukken, conflicten en agressie.

Ons verlangen om gelukkig te zijn maakt ons blind voor de werkelijkheid. We willen geloven dat als we wegkijken, overschreeuwen en negeren het ongeluk aan ons voorbij zal gaan. Alsof we geluk aantrekken als we ons focussen op leuke dingen doen, vergaren, druk en succesvol zijn.

We hebben de wereld heel groot en heel dichtbij gemaakt. De illusie dat we kunnen focussen op ‘onze eigen kleine kring’, waar het al moeilijk genoeg is om de harmonie te bewaren, kan niet langer als excuus dienen.

Helaas zal de werkelijkheid die we het afgelopen jaar met z’n allen gecreëerd hebben, niet aan ons voorbijgaan. We zullen moeten kijken en luisteren naar wat er komt. En bovendien zullen we het moeten ondergaan.

Als we nu allemaal wakker worden, onze verantwoordelijkheid nemen en tot actie komen, is het schip wellicht nog te keren.

Ik wens ons allemaal het vermogen om te gaan met wat komen gaat. Als we de kracht van vertrouwen gebruiken en met elkaar blijven communiceren, zal het goede in de mensheid uiteindelijk weer terrein winnen.