In Nederland zijn staat en kerk gescheiden. Daar is jaren voor gevochten, zodat we nu allemaal mogen geloven wat we zelf willen, zonder dat het aan onze rechten tast.
Dat betekent ook dat we ‘niks’ mogen geloven, of geloven in energieën of trollen.

God’s recht
Natuurlijk zijn we in ruim 2000 jaar wel doordrenkt geraakt van het christelijke geloof. Wat god verbindt zal de mens niet scheiden en god geeft het leven en god neem het weer tot zich.
Dat eerste hebben we wel redelijk losgelaten, maar het tweede zeker niet.

Jouw recht
De wet staat toe dat je zelf kunt bepalen hoe je met de kwaliteit van je leven omgaat.
De wet bepaalt ook dat je altijd wordt geholpen. De prijs van die medische/psychische hulp of ander werk wordt deels door de staat betaald, deels door de verzekering, deels door jezelf.
Je hebt geen plicht om een bepaalde kwaliteit te waarborgen.

De praktijk
Je mag net zo veel alcohol drinken als je wilt. Je mag je een coma of delirium zuipen. Er wordt daarna medisch voor je gezorgd.Je mag net zoveel eten als je wilt; voor alle lichamelijke klachten wordt gezorgd.
Je mag jezelf verminken en verwaarlozen. Uiteindelijk wordt er wel voor je gezorgd.
Je wordt net zo lang behandeld en in leven gehouden als er mogelijkheden zijn.

Als je dat niet wilt
Er zijn mensen die echt niet meer willen leven. Die springen van een flat; lopen de zee in of  springen voor een trein. De restanten moeten worden opgeruimd door anderen. Die mensen raken veelal getraumatiseerd. Zeker de machinisten in de trein die machteloos moeten toezien dat het gebeurt en de mensen die het zien gebeuren of het lichaam vinden.

Zelfdoding
Sommige mensen willen aandacht en zijn radeloos. Die gebruiken hun, al dan niet geslaagde poging tot, zelfdoding om eindelijk die benodigde aandacht te krijgen.
Sommigen zijn gewoon klaar met hun leven.
Ja, soms zijn mensen blij dat ze de poging overleefd hebben, maar evenzo zijn er mensen die dat niet zijn en het weer doen.

Oplossing
De mogelijkheid om je eigen beslissing te nemen. Dan kun je de mensen die je respecteren meenemen in je keuzen. Dan kun je netjes in je bed gaan liggen en het leven loslaten.

Mijn vragen
Waarom spreken we van zelfmoord in plaats van zelfdoding?
Is het leven heilig?
Hoe veel ellende moet je hoe lang volhouden?
Waarom moet iedereen leren om te reanimeren en worden we volgestopt met pillen?
Waarom moet je bijna smeken bij medici om het leven niet langer te rekken?
Waarom mag je niet respectvol sterven in je eigen bed op het moment dat jij wilt sterven?
Stel dat je zelf gekozen hebt om geboren te worden. Waarom mag je dan niet zelf kiezen om te sterven wanneer jij dat wilt?
Waar is ons recht op zelfbeschikking?